• top banner 02
 • top banner 01
 • top banner 03
 • top banner 04

Overzicht onderwerpen A-Z

Rui

Paarden - Voorjaarsperikelen uit: Het Paard in Balans / Margriet Cremers

Door het zachter worden van de temperatuur en het toenemen van het aantal lichturen per etmaal, wordt het paardenlichaam geprikkeld om de wintervacht te verruilen voor de zomervacht. De dikke ondervacht laat langzaam los en bij het poetsen zit de verzorger in deze tijd onder de plakkerige haren. Als het goed is, want bij steeds meer paarden komt de rui moeilijk op gang terwijl deze verharing echt nodig is. Wellicht is het paardenlichaam over een aantal decennia zodanig ver in de evolutie dat de rui tot het verleden behoort. Maar op dit moment heeft ieder in Nederland levend paard een (vorm van) verharing nodig om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

De rui is in de eerste plaats nodig om het lichaam te verlossen van de dikke wintervacht en deze te verruilen voor een dunner jasje. Ook al heeft het paard geen dikke wintervacht gemaakt doordat het met een deken heeft gelopen, of omdat het niet koud genoeg was, dan toch is de rui noodzakelijk. Dit heeft te maken met het feit dat in de winter wel een andere vacht is aangemaakt, al is het geen dikke. In de winter maakt het paard meerdere laagjes en soorten haar aan. De haren van de ondervacht zijn dikker en korter en staan verder uit elkaar. Bovendien wordt deze vacht vettiger gehouden, waardoor de vetbolletjes de haren wat uit elkaar laten staan. De tussenliggende lucht dient als een soort van verwarmde luchtcirculatie. Om deze kortere, vettere vacht te laten verdwijnen is de rui nodig.

De voortekenen van het voorjaar zien we eerder bij onze paarden, dan aan het weer. Paarden die niet onder een deken hebben gestaan of geschoren zijn, hebben zich in de maand februari al duidelijk opgemaakt voor het naderende voorjaar, door met de rui te beginnen. De rui moet in april wel voorbij te zijn. Het zijn de oudere dieren en degenen die in wat slechtere conditie zijn, die langer bezig zijn om de wintervacht te vervangen door een zomervacht. We kunnen onze dieren helpen, indien ze zelf niet goed door de rui heen komen.

In de natuurlijke situatie levert de winter schraalheid op in het voeraanbod. Zelfs tegen het voorjaar is er regelmatig weinig tot helemaal niets te eten. Een natuurlijke vorm van vasten ontstaat. Doordat het lichaam tijdelijk weinig of geen energie hoeft te besteden aan het verteren van spijs, gaat het de vrijgekomen energie besteden aan het schoonmaken van het lichaam: het afvoeren van afvalstoffen. Met name in de winter hopen de afvalstoffen bij onze op stal levende paarden zich in grotere hoeveelheden op. Minder beweging en frisse lucht, meer stof en ammoniak. Aangezien wij geen ‘vastenperiode’ voor onze paarden kunnen invoeren, heeft het lichaam last van teveel afvalstoffen. Hierdoor ontbreekt soms de energie om goed door de rui heen te komen. Het is dus juist dat de rui veel energie kost, maar absoluut onjuist om daarom meer te gaan voeren bij dieren die slecht door de rui heenkomen. Liever helpen we deze dieren door het toedienen van voedselelementen, ondersteund door acupressuur en cranio sacraal therapie , om zo het lichaam te helpen om de opgehoopte afvalstoffen af te voeren.

Eiwitomschakeling

Een paard dat goed is verhaard en opgeschoond is, loopt minder risico last van voorjaarsprobleempjes te hebben. We kunnen hiermee niet alles voorkomen, maar wel beperken. Net zoals goed management de omschakeling naar weidegang voorspoedig kan laten verlopen. Het moment waarop paarden na de winter in de wei mogen, is vaak in een drogere periode. Immers, te natte grond wordt snel vertrapt. Het gras heeft door de late beweiding over het algemeen een redelijke groeivoorsprong. Bij voorjaarsgras betekent dit veel eiwitten. Hierdoor is de voedselovergang voor paarden naar andere, vaak rijkere, eiwitten groot. Voorkom dit door:

 • de paarden alvast te weiden op een winterwei. Hierdoor grazen de paarden gelijk op met de groei van de eiwitten in het gras en is de overgang bijna te verwaarlozen;
 • niet te bemesten voordat de paarden de wei gaan begrazen, maar daarna als ze omgeweid zijn;
 • het paard langzaam te laten wennen aan weidegang (eerste week twee uur per dag, de tweede week drie uur per dag, etcetera);
 • stripbegrazing toe te passen. Hierbij krijgen de paarden steeds een nieuw strookje gras aangeboden.
 • opzoeknaardeoorzaak 0003 Layer 2
 • opzoeknaardeoorzaak 0007 IMG 0288
 • opzoeknaardeoorzaak 0001 Layer 4
 • opzoeknaardeoorzaak 0000 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0005 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0002 Layer 3
 • opzoeknaardeoorzaak 0004 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0006 P8300016
 • opzoeknaardeoorzaak 0009 Layer 1
 • opzoeknaardeoorzaak 0008 hester 2

apk

Geef je paard een APK! De APK-behandeling duurt ongeveer een uur. Het geeft de weerstand een “boost”, ontspant spieren, zorgt voor een betere spijsvertering en geeft je paard een mentale ontspanning. Een afspraak maken?

Acupressuur voor paarden

Deze Oosterse geneeswijze zorgt voor balans van energiestromen in het lichaam. Als er een verstoring is in deze stromen kunnen klachten ontstaan waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren. Door acupressuurbehandeling worden deze verholpen. [lees meer]

Cranio sacraal voor paarden

Hoe weet je of je paard een cranio sacraal behandeling nodig heeft?

Ieder paard kan altijd een cranio sacraal behandeling gebruiken. Geen paard is namelijk helemaal in balans. Het is fijn om helemaal te ontspannen en het lijf van binnenuit zichzelf te laten “resetten”.

[lees meer]

nieuws