• top banner 02
 • top banner 01
 • top banner 03
 • top banner 04

Overzicht onderwerpen A-Z

Paardenhoeven

hoevenDe hoeven zijn niet vier op zichzelf staande onderdelen van het paard. De balans van de hoeven werkt door in het hele lijf en andersom. Ondanks, dat de meeste paardeneigenaren het onderhoud van de hoeven volledig uit handen geven aan hun smid, kan het bepaald geen kwaad te weten wat hoeven eigenlijk zijn en hoe belangrijk ze zijn!

Er wordt vaak gezegd, dat een paard vijf harten heeft, te weten vier hoeven en het hart. Het hoefmechanisme in de hoef stimuleert de doorbloeding in de benen. Doorbloeding zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen, maar ook voor groei. Er is echter alleen maar hoefmechanisme als het paard en de hoef op de juiste manier beweegt. Hoefijzers onder de hoeven belemmeren bijvoorbeeld voor een groot deel de juiste doorbloeding en het hele mechanisme.

Daarnaast heeft de stand van de hoef en daarmee de druk die op het straalbeen komt te staan van directe invloed op de stand van bijvoorbeeld de schouders. De gewrichten in het been vangen nl de klappen van de hoef op. Is er een afwijking aan de voorkant van de hoef, dan is de houding van het betreffende been altijd fout.

Ook is de juiste voeding heel belangrijk. Kijk maar naar hoefbevangenheid bij paarden. De manier, waarop paarden gehouden worden heeft dus veel invloed op de gezondheid van de hoeven en het paard.

Daarnaast geeft de hoef veel informatie over de gesteldheid van het lijf. Welke oneffenheden zijn er te zien in de hoefwand? Hoe groeit de nieuwe hoef uit? Hoe ziet de witte lijn eruit? Maar ook de acupressuurpunten die zich op de hoefrand bevinden geven veel informatie over de gesteldheid van organen verderop in het lijf.
Met een acupressuur en cranio sacraalbehandeling kun je niet direct de stand van de hoef veranderen, maar wel de spanning van de gewrichten en spieren  erboven verminderen. Dus indirect kun je de stand van het been wel verbeteren! Ook kun je  de doorbloeding van het been op gang helpen en warmte en koude reguleren.

IJzers of niet?

Er zijn veel discussies over het wel of niet gebruiken van hoefijzers,  natuurlijk bekappen of anatomisch verantwoord bekappen.
Ik werk met verschillende hoefbekappers  en een externe deskundige op het gebied van hoeven, zodat een optimaal resultaat voor het paard wordt bereikt. Ik ben zelf voorstander van “blote hoeven” en  anatomisch verantwoord of natuurlijk  bekappen, maar dat wil niet zeggen dat dit persé ook moet.
Voor meer informatie over hoeven en verschillende visies, kun je zeker terecht op internet. Dat maakt het niet altijd makkelijk, want hoe meer je weet, hoe meer je beseft wat je doet en je eigenlijk niet weet! Kijk ook eens kritisch naar het werk van de hoefsmit. Ben je tevreden of voelt het eigenlijk niet goed?

Kijk eens op:

www.thehorseshoof.com
www.naturhov.dk
www.hoofrehab.com
www.marcokrul.nl
www.hoofcare.nl
www.natuurlijk bekapper.nl   
www.hoefnatuurlijk.nl
Boek: ‘Making Natural  Hoof Care Work for You” door Pete Ramey ( isbn 0-9658007-7-6)
Boek: “Hoefproblemen” door Rob van Nassau. (isbn 9058772225)
Boek: “Natuurlijk Bekappen”  gebaseerd op de methode van Pete Ramey.( isbn 90-809285-1-8)

 • opzoeknaardeoorzaak 0008 hester 2
 • opzoeknaardeoorzaak 0001 Layer 4
 • opzoeknaardeoorzaak 0007 IMG 0288
 • opzoeknaardeoorzaak 0003 Layer 2
 • opzoeknaardeoorzaak 0004 Background
 • opening cranio behandeling
 • opzoeknaardeoorzaak 0005 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0002 Layer 3
 • opzoeknaardeoorzaak 0009 Layer 1
 • opzoeknaardeoorzaak 0000 Background

apk

Geef je paard een APK! De APK-behandeling duurt ongeveer een uur. Het geeft de weerstand een “boost”, ontspant spieren, zorgt voor een betere spijsvertering en geeft je paard een mentale ontspanning. Een afspraak maken?

Acupressuur voor paarden

Deze Oosterse geneeswijze zorgt voor balans van energiestromen in het lichaam. Als er een verstoring is in deze stromen kunnen klachten ontstaan waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren. Door acupressuurbehandeling worden deze verholpen. [lees meer]

Cranio sacraal voor paarden

Hoe weet je of je paard een cranio sacraal behandeling nodig heeft?

Ieder paard kan altijd een cranio sacraal behandeling gebruiken. Geen paard is namelijk helemaal in balans. Het is fijn om helemaal te ontspannen en het lijf van binnenuit zichzelf te laten “resetten”.

[lees meer]

nieuws