• top banner 02
 • top banner 01
 • top banner 03
 • top banner 04

Overzicht onderwerpen A-Z

Onderwerpen A-Z

APK

APK

Acupressuur en cranio sacraal therapie is er niet alleen voor paarden met een blessure, maar juist ook voor gezonde paarden. Voorkomen is beter dan genezen. Wij gaan zelf ook preventief naar de tandarts. Geef je paard een paar keer per jaar een APK! De APK-behandeling duurt ongeveer een uur. Het geeft de weerstand een “boost”, ontspant spieren, zorgt voor een betere spijsvertering en geeft je paard een mentale ontspanning. Heel effectief bij het verharen!

Blokkade

Blokkade P8300019

Je kunt een blokkade vergelijken met een gekantelde vrachtwagen op de weg die een file veroorzaakt. We kennen het allemaal, als we in een file staan worden we blootgesteld aan stress, van onszelf of van anderen. Dat gebeurt dus ook in ons lichaam. Blokkades verergeren de “stress” in ons lijf, ze kosten energie. En als je een blokkade oplost komt er weer energie beschikbaar. Stress is trouwens een van de ergste veroorzakers van blokkades.

Lees meer: Blokkade

Headshaking

het-hoofd P8300022

Bij het fenomeen “headshaken”, het ongecontroleerd bewegen van het hoofd , wordt de beknelde trigeminus zenuw vaak als veroorzaker aangewezen. Deze zenuw bevindt zich ter hoogte van het voorhoofd (temporale bot). Door de combinatie van gespannen spieren, een ontzet kaakgewricht en verstoorde schedelbotten wordt er vaak extreme druk uitgeoefend op dit temporale bot. Meer dan normaal is.

Lees meer: Headshaking

Hengstigheid

Hengstigheid is heel natuurlijk, maar kan voor veel (gedrags)problemen zorgen. Vooral bij paarden die altijd hengstig lijken te zijn. Vaak is er dan iets mis met de hormoonspiegel. Opties van hormoon inspuiten of kruiden werken vaak maar tijdelijk.

Lees meer: Hengstigheid

Het bit

afbeeldingen intro

Het bit is ten eerste bedoeld als hulpstuk om signalen van de ruiter over te brengen naar het paard. Daarnaast ontvang je als ruiter informatie van het paard via het bit en de teugeldruk. Datgene wat je in je handen voelt is directe informatie over wat er onder en achter je in het paardenlijf gebeurt. Maar besef dat het bit ook jouw spanning overbrengt in de paardenmond!

Lees meer: Het bit

Het gebit

Problemen aan het gebit zijn vaak problemen, waar we ook in het rijden en de omgang mee te maken krijgen. Tijdens het eten zijn dingen als proppen maken, veel knoeien of slecht eten vaak een aanleiding voor ons het gebit eens te laten nakijken.

Lees meer: Het gebit

Het hoofd

het-hoofd P8300025

Het is van belang om te beseffen dat de schedel van een paard continue onder druk staat, veel meer dan de rest van het lichaam. Deze druk kan worden veroorzaakt door het gebruik van een bit, hoofdstel of hulpteugel, maar kan ook van binnen uit komen door bijvoorbeeld verkeerde stand van de kaken of atlas (eerste nekwervel).

Lees meer: Het hoofd

Paardenhoeven

hoevenDe hoeven zijn niet vier op zichzelf staande onderdelen van het paard. De balans van de hoeven werkt door in het hele lijf en andersom. Ondanks, dat de meeste paardeneigenaren het onderhoud van de hoeven volledig uit handen geven aan hun smid, kan het bepaald geen kwaad te weten wat hoeven eigenlijk zijn en hoe belangrijk ze zijn!

Er wordt vaak gezegd, dat een paard vijf harten heeft, te weten vier hoeven en het hart. Het hoefmechanisme in de hoef stimuleert de doorbloeding in de benen. Doorbloeding zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen, maar ook voor groei. Er is echter alleen maar hoefmechanisme als het paard en de hoef op de juiste manier beweegt. Hoefijzers onder de hoeven belemmeren bijvoorbeeld voor een groot deel de juiste doorbloeding en het hele mechanisme.

Lees meer: Paardenhoeven

Rui

Paarden - Voorjaarsperikelen uit: Het Paard in Balans / Margriet Cremers

Door het zachter worden van de temperatuur en het toenemen van het aantal lichturen per etmaal, wordt het paardenlichaam geprikkeld om de wintervacht te verruilen voor de zomervacht. De dikke ondervacht laat langzaam los en bij het poetsen zit de verzorger in deze tijd onder de plakkerige haren. Als het goed is, want bij steeds meer paarden komt de rui moeilijk op gang terwijl deze verharing echt nodig is. Wellicht is het paardenlichaam over een aantal decennia zodanig ver in de evolutie dat de rui tot het verleden behoort. Maar op dit moment heeft ieder in Nederland levend paard een (vorm van) verharing nodig om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

Lees meer: Rui

Sportmassage

Door sportmassage:

 • Krijgt het paard een betere fysieke conditie

 • Worden blessures en verlies van bewegingsvrijheid voorkomen
 • 
Zal het paard een beter uithoudingsvermogen krijgen
 • 
Wordt spanning en stress verminderd

 • Wordt eerst de overbelasting verbeterd, die zijn ontstaan door overcompensatie en dan zie je het paard met het oorspronkelijke probleem

Bloedsomloop


Tijdens een sportmassage wordt, door het toepassen van hands-on techniek, druk op het weefsel uitgeoefend. Daarbij worden bloed en de lymfe weggedrukt en worden afvalstoffen uit dat gebied afgevoerd. De bloed- en lymfestroom worden zo gestimuleerd. Bij het opheffen van de uitgeoefende druk, vult het weefsel zich met nieuw vers bloed. De bloedvaten verwijden zich en vers bloed voert voedingsstoffen en zuurstof in dat gebied terug. De bloedsomloop en daardoor de stofwisseling worden op deze wijze geactiveerd. Het paard herstelt zo sneller van ziektes, ongevallen en blessures.Spieren


Door weefsel uit te rekken en in elkaar te drukken, worden de spieren terug gebracht in de optimale basisspanning. Zo kan hypertonus (overmatige spanning in de spieren) worden verminderd of hypotonus (slappe spieren) worden gecompenseerd door de spieractiviteit te activeren. 
De spieren worden door sportmassage geprepareerd voor de inspanning die gaat komen, door verwarmen, los maken en conditionering. Sportmassage zorgt voor de juiste spieropbouw en toename van bewegingsvrijheid. 
Na een inspanning vermindert sportmassage het verstijven van spieren (spierkrampen) en zorgt ervoor dat de spieren sneller naar de normale staat terugkeren. Spierproblemen zijn van nature cumulatief. Als een spier "vast zit" zal een paard dat gaan compenseren door overbelasting van andere spieren.

Gewrichten


Sportmassage verhoogt de productie van synovia (gewrichtsvloeistof) in de gewrichten, vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten, waardoor aanwezige pijn minder wordt. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gewrichten en daardoor het algemene prestatievermogen van het paard verhoogd.Bindweefsel


Verklevingen van littekenweefsel en fascia (bindweefsellagen) kunnen net als spierspanningen de beweeglijkheid beperken. Een positief gevolg van sportmassage is het losmaken van zulke verklevingen of het vormen van verklevingen, zoals na een operatie of ongeval.Melkzuur


Wanneer er onvoldoende zuurstof in de spieren aanwezig is, ontstaat melkzuur. Melkzuur belemmert de spiercontracties en maakt het steeds moeilijker voor de spieren bewegingen uit te voeren. Eerst wordt een gevoel van vermoeidheid door het paard waar genomen. Bij een hoge melkzuurconcentratie in de spieren, kunnen de spieren in het geheel niet meer samentrekken. Het paard verliest dan de controle over zijn spier(en) en voelt pijn. Er kan kramp op treden. Sportmassage zorgt ervoor dat melkzuurbacteriën het lichaam sneller verlaten.Endorfine


Sportmassage zorgt voor het vrijkomen van endorfine, lichaamseigen pijnstillers.

Voeding

voeding IMG 0287

In een meest ideale paardenwereld kan het paard zijn eigen rantsoen samenstellen. Het paard is van nature het grootste deel van de dag in beweging en neemt de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel op in de vorm van grassen, kruiden, boomtakken of schors en soms een hapje zand of klei. Helaas leven de meeste paarden niet in deze wereld en ben je als paardeneigenaar verantwoordelijk voor een juiste voeding van je paard.

Het spijsverteringstelsel van een paard is vanwege de kleine maag niet ingesteld op grote hoeveelheden krachtvoer in één keer. De blinde en dikke darm van het paard zijn sterk ontwikkeld en ingesteld op het verteren van ruwvoer (hooi), minder in vertering van krachtvoer.

Lees meer: Voeding

Zadels

Helaas komt het veel te vaak voor, dat een zadel niet correct past op een paard of de ruiter in de weg zit een juiste houding te vinden. De meeste zadels zijn gemaakt met het oog op het zitcomfort van de ruiter in plaats van het rijcomfort van het paard. Vroeger leken alle paarden qua bouw veel meer op elkaar en was een goed passend zadel vinden veel minder een probleem als tegenwoordig. Door alle import en export van rassen en combinaties met fokken is er een enorme diversiteit aan “vormen”.

Lees meer: Zadels

 • opzoeknaardeoorzaak 0003 Layer 2
 • opening cranio behandeling
 • opzoeknaardeoorzaak 0005 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0008 hester 2
 • opzoeknaardeoorzaak 0000 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0009 Layer 1
 • opzoeknaardeoorzaak 0006 P8300016
 • opzoeknaardeoorzaak 0004 Background
 • opzoeknaardeoorzaak 0002 Layer 3
 • opzoeknaardeoorzaak 0007 IMG 0288

apk

Geef je paard een APK! De APK-behandeling duurt ongeveer een uur. Het geeft de weerstand een “boost”, ontspant spieren, zorgt voor een betere spijsvertering en geeft je paard een mentale ontspanning. Een afspraak maken?

Acupressuur voor paarden

Deze Oosterse geneeswijze zorgt voor balans van energiestromen in het lichaam. Als er een verstoring is in deze stromen kunnen klachten ontstaan waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren. Door acupressuurbehandeling worden deze verholpen. [lees meer]

Cranio sacraal voor paarden

Hoe weet je of je paard een cranio sacraal behandeling nodig heeft?

Ieder paard kan altijd een cranio sacraal behandeling gebruiken. Geen paard is namelijk helemaal in balans. Het is fijn om helemaal te ontspannen en het lijf van binnenuit zichzelf te laten “resetten”.

[lees meer]

nieuws